Kajak i divlje vode

Kajak je mali čamac koji se pokreće s jednim veslom s dvije lopatice. Razvio se u plemenima na sjeveru, Inuiti, Aleuti i Yup’ika su ove male, okretne i tihe čamce koristili za lov na tuljane.

Osnove funkcionalnosti identične su i danas, jedine prilagodbe su prema vrsti vode na koju se ide. Na more i mirne vode ide se veslati u dugačkim kajacima, koji osiguravaju brzinu, a i veliko spremište za neophodnu opremu na dužim rutama. Kratki kajaci su savršeni za divlje vode s brzacima i slapovima jer osiguravaju maksimalnu pokretljivost i kontrolu upravljanja.

Moje iskustvo kajakarenja započelo je (i nastavilo se) u sjajnom klubu Kanu klub Končar. Nakon uigravanja na Jarunu, krenulo se na rijeke.

Kajakarenje na divljim vodama je jedan od najuzbudljivijih i najopasnijih sportova koje sam ikada prakticirala i nije mi dugo trebalo da se potpuno zaljubim u njega.
Prije nego što sam započela s izletima na divlje vode, u klubu sam naučila da je obavezna oprema ključna za moju sigurnost. Za početak, morate imati kajak koji je prikladan za vožnju na brzim i turbulentnim vodama, kao i veslo koje je dovoljno snažno da možete upravljati kajakom u teškim uvjetima. Osim toga, potrebno je nositi kacigu, neoprenska odijela, prsluk i cipele koje će vam omogućiti dobro prianjanje na kajak. Nužna je i špric deka koja zatvara otvor i sprječava ulaz vode u kajak.

Iako je kajakarenje na divljim vodama opasan sport, on također nudi neopisiv osjećaj slobode. Kada se krećete niz rijeku, okruženi prirodom i izloženi njenim elementima, osjećaj je jedinstven i neusporediv s bilo kojim drugim sportom, ali i nosi velike rizike. Nakon što sam naučila kako postupati u teškim situacijama, mogu reći da mi je ovaj sport dao veliku dozu samopouzdanja i osjećaj da nema prepreka koje ne mogu nadvladati.

Foto: Microsoft Designer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *